általános

Köszöntjük oldalunk!

Szeretettel köszöntjük a Vácrátóti Szűz Mária képet bemutató oldalon.

Röviden:

 A templomot 1745. szeptember 29-én benediktálták. 1748-ban Althan Mihály Károly c. érsek váci megyéspüspök felszenteli az első harangot (Szent János evangélista), ekkor már a templomban megtalálható a Kegyelmek Anyja, Szűz Mária oltár. Az itt élők mindig nagy tisztelettel fordultak Szűz Mária felé, kérték közbenjárását.

A kép egy olasz barokk festő alkotása, Girolamo Pesce kora ismert művésze volt. Római származású, akinek freskóit és képet több nagy római bazilikában csodálhatjuk meg, de képei Nápolyban és Angliában is szeretett alkotások voltak. A képet gróf Althan Mihály Frigyes nápolyi bíboros, későbbi  váci püspök hozta magyarországra. Hogy miért és hogy került Vácrátótra még mélyebb kutatásra vár. De a kép szépsége minden látogatót a mai napig lenyűgöz. A nemzetközi adatbázisokban is nyilvántartott műalkotás az érett barokk kiforrott szépségét tükrözi.

Érdekes festészeti megoldásai kis titkokkal és üzenetekkel teli módon éri el a képet szemlélő látogatót. Egy édesanya, aki a születés örömét és a gyász fájdalmát mutatja. A vácrátótiak mindig kiemelt figyelemmel fordultak a kép felé és visszafogott tisztelettel közelítettek hozzá. Édesanyként kérték közben járását gyermekeikért és bűnös életükért. Ezt a kép imádásága és a képhez tartozó ének is sejteti.

Egyéni és csoportos látogatáskor a templomot az ott lakók bemutatják, kiemelve e csendes közbenjáró Édesanyának a történetével.

1 Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comments are closed.